Oud zeer vastpakken en loslaten, pijnlijk maar oh zo mooi! Ken je dat?

Dit jaar, meer dan voorheen, voelde ik de behoefte om stil te staan bij het jaar dat bijna voorbij is. Meestal doe ik dit tussen de bedrijven door, denk ik een beetje na over de dingen die gebeurd zijn en wat het me heeft gebracht. Dit jaar had ik de behoefte om het op te schrijven en dacht, dat kan ook in een blog. Dus begon ik 2 weken geleden heel enthousiast en blokkeerde vrijwel meteen. Vorige week nog een poging, weer niks. Een bloggersblock, schoot er door me heen, wat ik zelf erg grappig vond. Punt was, de energie stroomde niet en ik voelde dat ik echt stil moest staan bij 2017. Stilstaan bij wat het me allemaal gebracht heeft, op een diepere laag dan ik in een blog kwijt kan. Want mijn hemel wat is er veel gebeurd in m’n leven in 2017! En volgens mij is dit bij velen van jullie ook het geval.

Voor mij is het vooral een intens jaar geweest. Een jaar waarin emotioneel intense situaties elkaar in rap tempo opvolgden en een jaar waarin veel losgelaten mocht worden. Punt met loslaten is dat je het eerst vast moet pakken, anders valt er weinig los te laten. En dat vastpakken, dat is precies wat dit jaar voor mij zo intens heeft gemaakt. Super intens en mega mooi, want dat is de andere kant.

De andere kant van vastpakken is namelijk loslaten, en loslaten is prachtig. Loslaten geeft ruimte, lichamelijk en geestelijk, loslaten is rijkdom. Rijkdom omdat er zoveel wijsheid verscholen ligt in hetgeen je vasthoudt. En deze rijkdom heb ik afgelopen jaar meer en meer binnen mogen laten. Meer dan ooit voel ik me verbonden met wie ik ten diepste ben. Meer dan ooit voel ik precies wat ik wel en niet moet doen om daar te komen waar mijn zielsverlangen ligt. En meer dan ooit voel ik de kracht die hiermee gepaard gaat. Zijn wie je werkelijk bent, is het grootste cadeau wat je jezelf kan geven. En de ironie is, dat je eigenlijk jezelf al helemaal bent, alleen kunnen velen van ons daar niet bij.

Vaak zit het ego in de weg, blokkeren belemmerende overtuigingen de toegang en leiden angsten je af van waar je eigenlijk wil zijn. En dus blijf je in rondjes bewegen, rondjes van tevredenheid, half slapend je leven door. En omdat zo ontzettend veel mensen dit doen, valt het eigenlijk niet eens zo op. Want wat zijn we in Nederland goed in normaal doen, omdat we dan blijkbaar al gek genoeg doen. Dus laten we zeker niet ons kop boven het maaiveld uitsteken, want straks hakken ze ‘m er nog af! Als er nu iets is wat we allemaal los mogen laten, dan is het wel deze belemmerende collectieve overtuiging want het is tijd voor wat nieuws, wat anders.

Laat 2018 het jaar zijn waarin je niet normaal, maar buitengewoon gaat zijn. Het jaar waarin je juist je kop boven het maaiveld uitsteekt zodat iedereen ziet hoe fantastisch je bent!. Laten we al die dingen die ons niet meer dienen, al die overtuigingen, kwetsuren, oordelen en laatdunkende meningen over onszelf en anderen eens achter ons laten, hier in 2017. Laat 2018 het jaar zijn waarin je bewuste keuzes maakt, keuzes die je dienen en waar jij je beter, krachtiger, gelukkiger en geïnspireerd door voelt. Luister het komende jaar eens echt naar jezelf, naar wat je diepste verlangens en behoeften zijn. Wees eerlijker naar jezelf dan je ooit bent geweest en laat los wat er losgelaten kan worden.

Voel de kracht die ook in jou aanwezig is om de dingen die je niet meer dienen vast te pakken, diep in de ogen te kijken, te doorvoelen en los te laten om jezelf (nog) meer ruimte te geven. Ruimte waar liefde, kracht en wijsheid kunnen stromen. We leven in een tijd waarin de aarde je letterlijk helpt met loslaten. En dit heeft te maken met de trillingsfrequentie, de Schumannresonantie. Nicola Tesla ontdekt rond 1900 dat de frequentie van de aarde op dat moment tussen de 6 en 8 hertz ligt. Tot 1990 is er niks aan de hand en blijft de trilling nagenoeg hetzelfde. In 2017 worden er momenten gemeten worden waarop de frequentie hoger is dan 36 hertz! In 27 jaar tijd is de frequentie haast 6x zo hoog geworden.

Dit heeft effect op ons hele systeem, hoe gevoeliger je bent, hoe sneller en intenser je mee zal resoneren op deze frequentie. Doordat je frequentie verhoogt, trilt alles wat lager is dan deze frequentie als het ware los. En dat is nu precies wat er bij velen van ons gebeurt. Pijn, angst en verdriet hebben namelijk een lagere frequentie en moeten worden losgelaten zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de verhoogde frequentie. Punt is alleen dat wij mensen oud zeer niet zomaar los kunnen laten. We hebben ervaringen nodig waarin we geraakt worden in die oude pijnen, angsten en verdriet, zodat deze doorleeft kunnen worden. Pas dan zijn wij in staat om los te laten en dat doet dus pijn. En pijn is nu precies wat ons hele systeem onbewust, niet wil voelen. Sterker nog, we hebben allerlei prachtige mechanismen ontwikkelt die ons weghouden bij de pijn en deze zeker niet volledig toelaten.

En dit maakt dat deze tijd voor veel mensen een gevecht is en vechten, weerstand bieden, heeft een averechts effect. Dit maakt namelijk alleen maar dat je nog meer narigheid krijgt, nog meer om tegen te vechten. Wat helpt dan wel? Overgave, overgave aan wat is en vertrouwen in wat komt. Want geloof me, dat wat vrijkomt als je oude ballast loslaat, is zoveel mooier dan je je kunt voorstellen. Wat ook helpt, is je realiseren dat iets pas betekenis heeft, zodra jij deze eraan gegeven hebt. Niks betekent iets, tot jij er betekenis aan geeft, dus geef er een betekenis aan die je bekrachtigd in plaats van klein maakt. Want dat is vaak wat we onbewust doen.

Er gebeurt iets, we worden geraakt en geven er automatisch een betekenis aan die maakt dat we nog meer geraakt worden. En dit is waar we onszelf onbewust en onbedoeld kwetsten en klein houden. Dus wees je meer en meer bewust van de verhalen die je jezelf vertelt, de betekenis die je aan situaties geeft en kies. Kies een andere gedachte en je krijgt een ander gevoel, zo simpel is het dan ook weer. Je hier bewust van worden kost tijd, maar die heb je dus zie het als een spel. Het spel der bewustwording.

Laat de lichtheid toe en leef je volle potentieel vanuit wie je werkelijk bent. Laat 2018 het jaar zijn waarin je de eerste stappen zet of verder wandelt op dit pad, wat je ook doet, laat het je mooiste jaar ooit zijn!! Hou van jezelf, wees lief voor jezelf en de mensen om je heen en weet dat er altijd voor je wordt gezorgd.

Heel veel liefs,
Chantal

PS: Herken je dingen uit m’n blog(s) die momenteel in jouw leven spelen en wil je daarover van gedachten wisselen of kun je daar ondersteuning in gebruiken? Vraag dan HIER een GRATIS oriëntatie gesprek aan zodat we samen kunnen kijken hoe ook jij je leven makkelijker kan maken waardoor er meer rust, ruimte en geluk ontstaat.

19 reacties


 1. Hoi Chantage, ik heb twee jaar geleden ook het leven vastgepakt en losgelaten om vervolgens heerlijk opnieuw te beginnen. Vooral in mijn werk. En dat levert privé ook veel op. Mooie blog.

  Beantwoorden

  1. Hoi Helen, mooi om te lezen dat je heerlijk opnieuw bent begonnen en fijn dat het je zoveel oplevert! Kan het iedereen aanraden en precies hierom!

   Beantwoorden

 2. Wauw wat een mooie blog! Super inspirerend. Ik ga in 2018 zeker mijn best doen om mijn dromen achterna te gaan.

  Beantwoorden

 3. Mooi opgeschreven wel een verhaal waar je rustig voor moet zitten en soms een paar stukken dubbel lezen

  Beantwoorden

  1. Dankjewel Tamara! En ja dat klopt, je leest het inderdaad niet even snel tussendoor 🙂 Hoor wel vaker dat mensen het meerdere malen lezen en er steeds weer wat nieuws uithalen

   Beantwoorden

  1. Nee Nicole, dat is het zeker niet. Om los te kunnen laten moet je de emotie doorvoelen en dat is inderdaad niet zo eenvoudig gedaan en zeker niet om alleen te doen. Gelukkig zijn er allerlei soorten ondersteuning te vinden tegenwoordig, kijk wat bij je past zodat doorleven en loslaten wat eenvoudiger wordt!

   Beantwoorden

  1. Dankjewel Cynthia!! Voor jou ook een mooi en liefdevol jaar gewenst waarin je maar veel mensen mag inspireren!

   Beantwoorden

 4. Wat een waardevolle blog!
  Ik ga zeker een aantal dingen achter laten in 2017 & van 2018 mijn beste jaar maken.
  Loslaten en het volgende met beide handen aangrijpen!
  Liefs maaike

  Beantwoorden

  1. Dankjewel lieve Maaike! Fijn dat je er wat moois uit hebt kunnen halen. Loslaten en het volgende met beide handen aangrijpen, klinkt super!
   Liefs, Chantal

   Beantwoorden

 5. Wat een leuke blog! Ik heb in 2017 mijn uitstekende baan in loondienst losgelaten voor het onvoorspelbare, risicovolle ondernemerschap. Ik heb er geen dag spijt van en ben van plan in 2018 naar de volgende versnelling te schakelen!

  Beantwoorden

  1. Dankjewel Lorenzo, Wat mooi dat je dat gedaan hebt en dat het je zo goed bevalt. Het is een perfecte tijd om voor het ondernemerschap, mogelijkheden te over. Succes met alles wat je gaat doen, dat 2018 maar eens succesvol jaar voor je mag worden!

   Beantwoorden

 6. Zojuist deze en al je blogs gelezen. Ik vind ze prachtig Chantal. Wat groot dromen en klein beginnen wel niet voor moois kan voortbrengen :-).

  Beantwoorden

  1. Dankjewel lieve Jolanda en wat leuk dat je ze meteen allemaal gelezen hebt! Dat 2018 ons allebei nog maar veel moois mag brengen, veel liefs!

   Beantwoorden

 7. Ook mijn reis is begonnen. Mijn ergernis over mezelf is daarbij groot….over loslaten gesproken. Toch ben ik er van overtuigd dat deze reis me iets gaat opleveren en dat ik beland waar ik wil zijn.
  Tanx weer voor je wijze woorden.

  Beantwoorden

  1. Lieve Judith, dankjewel voor je berichtje. Mooi dat je er zo van overtuigd bent dat je reis je gaat brengen waar je wil zijn. De overtuiging maakt dat het ook zal gebeuren! En de ergernis, die laat je beetje bij beetje los, hem zien is daarin de eerste stap 😉 Als je keertje wil sparren, weet je me te vinden! xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *