Echt lief zijn voor jezelf, wat is dat eigenlijk?

Laatst had ik een gesprek met iemand over lief zijn voor jezelf, want wat is dat precies, LIEF zijn voor jezelf? Wanneer kun je zeggen dat je dit ECHT bent? Zelf was ik in de veronderstelling inmiddels heel lief te zijn voor mezelf, maar na hier de afgelopen week bij te hebben stilgestaan moet ik dit toch in twijfel trekken. Tuurlijk, als ik het afzet tegen hoe ik vroeger was, ben ik inmiddels een stuk liever maar dat zegt misschien meer over hoe hard ik vroeger was dan over hoe lief ik nu ben.

Hoe zit dat bij jou, ben jij echt lief voor jezelf? Ben jij net zo lief en begripvol naar jezelf als naar een dierbare vriend(in)? Op deze laatste vraag moest ik toch ‘NEE’ antwoorden, JIJ?

In al de jaren dat ik mensen coach, train en begeleid, is het duidelijk dat we 1 grote gemene deler hebben; we halen onszelf makkelijker naar beneden dan dat we onszelf een oprecht compliment geven. Nu is lief zijn tegen jezelf natuurlijk veel meer dan jezelf een compliment geven, maar ik wil even stilstaan bij hoe makkelijk we onszelf naar beneden halen. Het is een soort tweede natuur van ons om MEGA kritisch te zijn op wat we doen en wie we zijn. En dit gaat de HELE dag door. Het is dat stemmetje.

Dat kritische veroordelende stemmetje. Dat stemmetje wat je graag vertelt wat je allemaal NIET goed doet, BETER had moeten doen, ANDERS had moeten doen of toch echt helemaal NOOIT meer zou moeten doen, ken je die? Vast wel! Hij is ook gek op commentaar leveren op hoe je eruitziet, herken je ‘m nu?

Dit stemmetje heeft de beste intentie, namelijk jou te beschermen. Klinkt heel onlogisch, maar de gedachte erachter is dat als hij je naar beneden haalt, een ander het niet meer kan doen. Niet het meest gezonde mechanisme maar wel heel doeltreffend! Als je jezelf al kwetst dan doen de woorden van een ander minder pijn. Je hebt jezelf immers al pijn gedaan, je voelt je al gekwetst. Hoe sterker dit mechanisme, hoe minder lief je vaak voor jezelf bent.
We hebben zo’n 10.000 gedachten per dag, let er eens op hoe vaak je jezelf naar beneden haalt, je jezelf tekortdoet, veroordeelt en misschien zelfs kleineert. Zodra je je hiervan bewust bent, kun je pas de keuze maken of je de woorden wil geloven of niet. En zelf denk ik NOOIT geloven, ga NOOIT mee in een gedachte die je naar beneden haalt.

Zet er een positieve gedachte tegenover. Als je dat stemmetje hoort zeggen dat je er helemaal niks van terecht brengt, zeg dan tegen jezelf dat je het iedere dag een beetje beter zal doen. Als je hoort dat je te groot, te klein, te dik, te dun, te oud, te jong of niet mooi genoeg bent, zeg dan tegen jezelf dat je helemaal oké bent zoals je bent. En als dat nog niet binnenkomt omdat de andere stem nog te krachtig is, zeg dan dat je jezelf iedere dag meer en meer kan accepteren, precies zoals je bent.

Een ander punt wat het lastig maakt om echt lief te zijn tegen jezelf is als je vaak van alles moet. “Ik moet nog zoveel doen”, “Ik heb het zo druk”, “Ik kom bijna niet meer aan mezelf toe”, “Ik weet gewoon niet waar ik de tijd vandaan moet halen”. Allemaal uitspraken die ik mensen regelmatig hoor doen. Veel van deze mensen hebben lijstjes in hun hoofd met alles wat ze nog moeten doen. Dat geeft druk, soms zelfs enorme druk. Druk waarvan ze ’s nachts wakker worden en gaan liggen malen, dan gaat het kritische stemmetje zich er nog even mee bemoeien en is het gedaan met de nachtrust.

Wat maken we onszelf gek, en waarvoor? Waarvoor moeten we zoveel, voor wie? En moet het allemaal echt? En moet het allemaal nu? NEE meestal niet. We leggen het onszelf op, we leggen de lat zo hoog omdat we onszelf zo naar beneden halen, we zijn dus aan strijden met onszelf. En als je daar even bij stilstaat, dan zie je hoe onzinnig dit is.

Hoe zou het zijn als eens stopt met jezelf naar beneden halen en het tegenovergestelde gaat doen?
Hoe zou het zijn als je jezelf HELEMAAL GOED vindt, precies zoals je bent? Ik hoor de innerlijke commentaren al rondvliegen, maar laat die gewoon even voor wat ze zijn. Laat ze vooral voorbijvliegen.
Hoe zou het zijn als je jezelf de RUIMTE geeft om fouten te maken en hier HELEMAAL oké mee zijn?
Hoe zou het zijn als je jezelf de RUIMTE geeft om te falen en en hier dankbaar de WIJZE lessen uithaalt?
Hoe zou dit zijn? Wat zou er dan ONTSTAAN? In ieder geval ruimte, ik voel het al als ik het opschrijf.

Je bent helemaal oké, precies zoals je bent. En je mag fouten maken, graag zelfs want daar leer je van, dat hebben we nodig om te groeien als mens. En als je een fout maakt dan kun je twee dingen doen, de keuze is aan jou. Je kunt meegaan met die stem die jou fout maakt omdat je een fout hebt gemaakt, je kan ook kijken naar wat maakt dat je deed wat je deed en er wijzer van worden. Compassievol de parel eruit halen en dus lief zijn voor jezelf, dat is een keuze de je hebt. Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van het feit dat je een keuze hebt!

En een keuze heb je ALTIJD! Iedere situatie kan altijd vanuit twee kanten benaderd worden, een opbouwende kant en een neerbuigende kant. Een kant die je VOEDT en WIJZER maakt en een kant die je naar beneden haalt en klein maakt. De KEUZE is aan jou! Zodra je je bewust wordt van deze keuze en beide kanten kunt zien, dan kun je een stuk liever zijn voor jezelf. Want fouten maken bestaat helemaal niet, we doen soms niet zulke handige dingen waar we wijzer van kunnen worden, van kunnen groeien en mooiere en betere mensen door worden. Meer is het niet.

Dus stop met al die verhalen en het geven van zoveel betekenis aan dingen die helemaal niks betekenen. Niks betekent iets totdat jij er een betekenis aan geeft. Dus geef een betekenis die VOEDT, geef het een betekenis waar je je BETER door gaat voelen want er is maar 1 persoon die jou ECHT gelukkig kan maken en dat ben je ZELF! Dus begin vandaag en wees net zo lief en begripvol naar jezelf als naar die dierbare vriend(in). Wat zou hierin het eerste zijn wat je kunt doen, of laten? Wat is jouw eerste stap naar ECHT LIEF zijn voor jezelf?

Veel liefs,
Chantal

2 reacties


 1. Jeetje Chantal wat een goed stuk maar hoe ga ik dit in hemelsnaam toepassen?Mijn leven is 1 grote puinhoop en weet niet waar te beginnen met opruimen…tips?
  Gr je oude vriendin uit Spanje/ Maassluis

  Beantwoorden

  1. Hey Natascha, wat leuk om van je te horen! En wat vervelend voor je dat je leven 1 grote puinhoop is. Ik heb natuurlijk geen idee van wat er in je leven speelt maar het klinkt alsof je het overzicht een beetje kwijt bent. Als je leven en puinhoop is dan kan het helpen om orde te gaan scheppen, zowel fysiek als mentaal. Ruim je huis op, gooi oude rotzooi weg, ruim kasten op, lades, berging, zolder, garage. Begin hier met ruimte maken en overzicht te creëren. Dit werkt door in je bewustzijn waardoor er ruimte ontstaat in je hoofd en daardoor meer rust.

   Kijk vervolgens op welke gebieden in je leven je de puinhoop het meest ervaart en kies er 1 uit om mee te gaan werken. Kies er 1 uit en schrijf op hoe je zou willen dat dit eruit ziet, schrijf in tegenwoordige tijd, alsof het al zo is. Hoe ziet het eruit, wie zijn er bij aanwezig, hoe voelt het voor jou, maak het zo levendig mogelijk. En kijk dan wat er moet veranderen om dit realiteit te maken, wat moet je doen en wat moet je misschien laten? Waarschijnlijk zijn het meerdere dingen, begin met de makkelijkste. Breng alles dus terug naar kleine overzichtelijke stapjes.

   En misschien is het goed om hulp te zoeken, iemand die je kan ondersteunen in dit proces. Als we op een punt in ons leven staan dat het allemaal niet zo goed gaat, zijn we geneigd om zoveel bezig te zijn met wat niet goed gaat dat dit ons leven gaat beheersen. Dat waar je je op focust, krijg je meer van, het is dus belangrijk dat je je bewust bent van waar je je aandacht op richt. In ieder leven zijn er lichtpuntjes, dingen die goed gaan, besteed hier meer aandacht aan dan aan de dingen die niet goed gaan. Het is best lastig om gericht advies te geven zonder enige informatie maar ik hoop dat je hier wat mee kunt. Zo niet, je mag me altijd een keer bellen, kunnen we het er even over hebben. Contactgegevens staan op de site. Sterkte met alles en hoop dat er snel weer wat meer rust komt voor je! Liefs, Chantal

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *